Diumenge 17 de Juliol · 22:00 h.
Seu d'Ègara - Terrassa
A l'entorn de J. S. Bach
J.A.Hasse (1699-1783) Simfonia op. 5 núm. 6 en sol m.
J. S. Bach (1685-1750) Concert núm. 3 en Re m.
G. Ph. Telemann (1681-1767) Suite Burlesque TWV 55 B. 8
J. S. Bach (1685-1750) Concert núm. 7 en sol m.
Vladislav Bronevetzky, piano

L'abril de 1853 Mendelssohn aconseguí que es fes realitat un monument a J. S. Bach, allí es trobà amb R. Schumann i un vellet de 84 anys “àgil, amb canes i de cara expressiva” anomenat W. E. F. Bach, nét de l'homenatjat i considerat l'últim membre d'una gran dinastia de músics: els Bach.

El més gran representant de tota aquesta família és sens dubte Johann Sebastian Bach, autor que marcà una bona part de l'estil barroc alemany i que serví i continua servint com a font d'estudi, inspiració i gaudi musical a qualsevol generació. La seva música ens centrarà aquest programa marcat per una mostra dels seus concerts per a teclat i cordes.

La producció de J. S. Bach de concerts per a 1, 2, 3 o 4 teclats i cordes és realment extensa i curiosa a la vegada. Aquest conjunt d'obres arriba als 13 concerts localitzats i estan considerats de les primeres obres escrites per a teclat solista i orquestra, un format musical que no pararà de créixer en nombre i estructura i que serà utilitzat per compositors de totes les èpoques. A part hi ha la gran incògnita i controvèrsia de si aquestes composicions en realitat eren transcripcions de concerts per a altres instruments solistes o a l'inrevés, si han de ser interpretats sols amb clavecí o també amb piano modern o orquestra o conjunt cambrístic o... però la gran veritat és que creiem que el mateix Bach ens dóna una bona lliçó per a aprendre: la bona música ens dóna la oportunitat de ser tocada i gaudida en molts formats, la part important és la seva essència.

I amb J. S. Bach dos compositors del barroc alemany relacionats també amb la seva vida. G. Ph. Telemann: considerat en vida el més important compositor del seu país, la seva música raja amb una imaginació a voltes desbordant de sonoritats i recerques i amb el nombre més alt de composicions escrites per una persona. D'ell escoltarem la Suite Burlesque TWV 55 B. 8 dedicada als personatges de La Commedia dell'Arte. I per començar el concert una obra d'un bon amic de J. S. Bach i també de l'escriptor i poeta italià Metastasio: J. A. Hasse. Considerat en vida com a un dels compositors més importants d'òpera i amb un gran domini de la melodia, la seva música tingué un gran desenvolupament reflex dels grans canvis que marcaren el segle XVIII i que tingué la sort de viure. D'aquest gran músic per a descobrir escoltarem una simfonia ja emmarcada dins del període de l'Sturm und Draag, la Simfonia op. 6 núm. 6 en sol m.

Amb el suport de
Subscriu-te al butlletí
Enviar Subscripció
Baixa del Servei

Copyright © 2013 OCT48

Avís legal