Stabat Mater de Boccherini
J. Haydn (1732-1809) Simfonia núm. 26 Lamentatione - arr. per a cordes
L. Boccherini (1743-1805) Stabat Mater
Mireia Pintó, mezzosoprano

Stabat Mater, una de les obres musicals religioses més arrelades a la Setmana Santa, és una abreviació del primer vers d'un poema de la literatura llatina medieval com a cant de dolor i plor d'una mare, Maria, veient el seu fill crucificat. El text, basat en la profecia de Simeó, esdevé per a qui l'escolta una invitació molt intensa a compartir aquest sofriment.

Com a obra musical, en l'actualitat podem gaudir de més de 500 versions d'autors molt diversos i amb una gran varietat en la seva sonoritat: diferents instrumentacions, amb cor o sense, diferents nombres de solistes...

Per aquesta ocasió us proposem l'Stabat Mater escrit per L. Boccherini. Italià afincat a la cort espanyola des de 1768 sota l’empara de l’infant Lluís, Bocherini va fer carrera com a virtuós del violoncel i també fou conegut per l’autoria sobretot de la música de cambra. L’Stabat Mater, escrit al 1781 és originalment per corda i un solista vocal (inicialment era per ser cantat per la seva esposa), tot i que uns anys més tard el mateix autor en féu una adaptació per a tres solistes. La temàtica religiosa s’adiu de forma molt expressiva a l’estil de l’autor que exprimeix moments de gran bellesa i lirisme sense abandonar la intimitat de la música de cambra, on destaca el diàleg entre el violoncel solista i la cantant, o entre el mateix Boccherini i la seva esposa Clementina.

Obre el concert una de les meravelles simfòniques de J. Haydn: la Simfonia núm. 26, La Lamentatione. La música d'aquesta simfonia és un exemple dels inicis del període del Sturm und Drabg del compositor. Tal com apareix en el manuscrit aquesta simfonia va ser escrita per a celebracions de la Setmana Santa. En ella Haydn incorpora durant tota la simfonia una melodia d'un cant pla de la Passió de Crist popular en l'època i contraposat amb altres motius temàtics a voltes més “furiosos” com en el primer moviment. En aquest concert us oferim aquesta obra en la versió escrita per a cordes.

Subscriu-te al butlletí
Enviar Subscripció
Baixa del Servei

Copyright © 2013 OCT48

Avís legal